Zo Gezegd…

Matthias Smalbrugge, hoogleraar Kerk en Cultuur aan de Vrije Universiteit Amsterdam, schrijft in dagblad Trouw (27 juni 2014) over ISIS:

‘Die jongen die naar Syrië gaat, hem zullen alleen theologische tegenargumenten interesseren. Bovendien zal hij alleen luisteren naar iemand van zijn eigen godsdienst en van hetzelfde segment van die religie als waartoe hij behoort. Dat zijn enorme hindernissen. Je kunt alleen via kleine stappen bij die jongen ‘binnenkomen’. Een goed begin zou een echte dialoog met de islam kunnen zijn. Niet over religieuze dogma’s, want daarover word je het nooit eens, maar over zingeving kun je wel een goed gesprek voeren.’

Over zingeving met elkaar in dialoog, ja, en dus met theologische tegenargumenten. Die komen dan uit de Koran, het Woord van God voor de moslims. En niet uit de sharia, het woord van mensen. Want als die tot een goddelijk niveau wordt verheven, ben je met shirk bezig, de grootste zonde in de islam. Maar een eerlijke dialoog op basis van de Koran, daarvoor is het de hoogste tijd.